Seramik ile Porselen Arasındaki Fark

Seramik ile Porselen Arasındaki Fark

Seramik ve porselen arasında farklılıklar vardır. Genel olarak kullanılan malzemeler, yapımı, kullanım alanları ve özellikleri benzer durumdadır.

Seramik ürünler porselen ürünlere göre daha yumuşaktır. Porselinin daha sert ve camsı özellikleri fazladır. Porselenin seramiğe göre daha sert olması dayanıklı olması anlamına gelmez. Cam özelliklerinden dolayı seramiğe göre kolay kırılabilmektedir. Yapısal olarak seramik içerisinde boşluklar daha fazladır. Porselen içerisindeki malzemelerden dolayı daha yoğundur ve boşluk yoktur. Bu da sızdırmazlık özelliğinin porselen ürünlerde daha fazla olduğu gösterir. Dayanıklılık bakımından porselin biraz daha ön planda olduğunu belirtmeliyiz. Normal şartlar altında darbelere karşı seramik malzemeler daha dayanıksızdır.

Işığı geçirme özelliği bakımından porselenin daha geçirgen olduğunu görebiliriz. Sızdırmazlık özelliği daha fazla olmasına rağmen cam özelliğinden dolayı ışığı geçirme oranı seramiğe göre daha fazladır. Porselen malzemeler özellikle güneş ışınlarını fazlasıyla geçirmektedir. Seramik malzemelerde ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Porselenin çok yüksek ısıda fırınlandığını ifade etmemiz gerekiyor. Özellikle seramiğe göre çok daha sert olmasında temel etken yüksek ısıda fırınlanıyor olmasıdır. Ortalama olarak seramik 1100 derece civarında fırın ile ısıtılırken, porselen ise 1400 derece civarı fırında ısıtılmaktadır. Bu da porselinin daha sert olması demektir. Seramiğin mat ve donuk olması, porselenin de çok daha yoğun ve kesif olması diğer özellikler arasındadır. Kullanım, tasarım, sağlık ve benzer özellikleriyle her iki malzemenin de hayatımızdaki kullanım alanları çok fazladır.