Et Mühürleme Nasıl Yapılır?

Et mühürleme işlemi ilk olarak et oda sıcaklığında olmalıdır. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurulanan et, tuz ve karabiber ile ovularak marine edilmelidir. Bu sayede et, mühürleme işlemi sırasında suyunu bırakmayacak ve lezzetini içinde tutacaktır.

Mühürleme işlemi öncesi, döküm tava ortalama 10-15 dakika yağsız bir biçimde ısıtılmalıdır. Eğer etiniz tamamen sinirleri alınmış yağsız bir ete sahipseniz tavaya çok az miktarda zeytinyağı dökülebilirsiniz. Tamamen kızaran ve dumanlar çıkmaya başlayan tavaya et, hızlıca bırakılmalı ve o şekilde sabit tutulmalıdır.
Bu sırada tavadan ses, duman veya koku çıkabilir. Bu şekilde 3-5 dakika arası beklenmeli sonra et ters çevrilecek aynı işlem diğer tarafına da uygulanmalıdır.

Pişirme oranları genel olarak beşe ayrılmaktadır:

  • Az pişmiş (Rare): Yüksek ısı ile kısa sürede, her iki tarafı mühürlenen et tüm besin ve sıvı değerini korur, dinlendirildikten sonra servis edilir. Etin içi kanlı ve ıslak kalır.
  • Orta az pişmiş (Medium Rare): Her iki tarafı da mühürlenen etin, içi oldukça yumuşak ve açık pembe renktedir.
  • Orta (Medium): Mühürleme sonrasında, orta ısıda sadece en ortası hafif pembe renkte kalana kadar pişirilir.
  • Orta iyi (Medium well): Mühürleme sonrasında, içi hafif ıslak kalana kadar pişirilir. Et pembe rengini kaybeder.
  • İyi pişmiş (Well Done): Et, suyunu tamamen çekene kadar pişirilir, içinde ıslaklık bırakılmaz. Bu tercih edilen bir pişirme yöntemi değildir.

Bir yüzü mühürlenen etin diğer yüzünü de arzu ettiğiniz pişirme oranına göre 3- 5 dakika pişirin. Tavsiye edilen, etin az ya da orta derecede pişirilmiş olmasıdır.

Eti dinlendirmek için, alüminyum folyoyu parlak kısmı altta kalacak şekilde mutfak tezgahı üzerine açın. Suyunu hapsetmesi için pişirdiğiniz et dilimini bir parça tereyağı ve çekilmiş tane karabiber ilavesiyle sarın, 3- 4 dakika kadar dinlendirdikten servis edin. Unutmayın, etiniz döküm tavadan tabağa alındığında bir süre daha pişmeye devam eder.