Turşu Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 2 kg salatalık
  • 1 kg yeşil biber
  • 1 kg yeşil domates
  • 1 kg kelek
  • 3 baş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 çay bardağı sirke
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 avuç nohut
  • 200 gr kadar acı cin biber
  • Maydanoz
  • 2 lt su

Turşu yapmanın önce püf noktaları

  1. Turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler sert, taze ve diri olmalı, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir ve çok iyi yıkanmalıdır.
  2. Turşu yaparken mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.
  3. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir.
  4. Turşu yaparken kaynatılmış soğutulmuş içme suyu konmalıdır.
  5. sebze ve meyveler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir.
  6. Turşu kurarken cam kavanozlar tercih edilmelidir.
  7. Turşunun çabuk olması fermantasyonu için bir avuç nohut atılmalıdır.
  8. Turşuya eklenecek tane karabiber defne yaprağı ve kereviz yaprakları hoş bir aroma ve lezzet verir.
  9. Turşu kavanozları sıkıca kapatılıp serin karanlık bir yerde saklanmalıdır.
  10. Turşu açıldıktan sonra da buzdolabında saklanmalıdır.

Yapılışı:

  1. Kavanozlara nohut atıktan sonra karışık sebzeler yerleştirilir.
  2. Aralarına sarımsak atılır.
  3. En üste maydanoz konur ve suyu için sirke, tuz, limon tuzu, şeker karıştırılır ve içme suyu ile karıştırılarak kavanoza dökülür.
  4. Kapağı kapatılarak serin karanlık bir yere kaldırılır.
  5. Yaklaşık 20_25 gün içinde turşunuz hazır.