Hakiki Zeytinyağı Donar mı?

Hakiki zeytinyağı donar mı sorusuna cevap verdikten sonra gözlemlenmesi gereken bu durum hem zeytinyağı kalitesi hem de hakikiliği açısından önemlidir. Gelelim asıl sorumuza, hakiki zeytinyağı donar mı? Evet! Bir zeytinyağı fabrikada işlem görmeden doğal yöntemlerle üretilmişse ve hakiki ise donar. Donmayan zeytinyağlar, zeytinyağ donmuyorsa mevsim şartlarına ve zeytinyağının gördüğü işleme göre değişkenlik gösterebilir.

Hakiki Zeytinyağı Neden Donar?

Zeytinyağı her sıvı madde gibi donma ve kaynama noktaları vardır. Normal şartlarda 13 ile 14 derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi gereken zeytinyağı daha soğuk bir ortamda donma reaksiyonu gösterir. Hakikilik testi olarak da kullanılan söz konusu değişim aslında oldukça sıradan bir donma işlemidir.

Hakiki zeytinyağı donar mı sorusuna evet yanıtı verilse de süre ve şartlar konusunda net ifadeler kullanmak hatalı yönlendirmelere sebep olur. Özellikle su ”0” derecede donar, zeytinyağı da ”-2” gibi bir ifade kullanılması doğru değildir. Zira her zeytinyağının gördüğü işlem ve üretildiği zeytin çeşidi aynı değildir. İnsanlar tarafından üretilen ve su gibi saf olmayan zeytinyağı farklı değerlerde donma gösterebilir.