Karadeniz Mutfağının Assolisti Muhlama (Kuymak)

Eğer bir Karadenizliyseniz yeşilliğin tepesinde camın kenarına oturup ayaklarınızın altına altığınız dereleri kahvaltınızdaki muhlamanın uzayan peyniri ile yudumladığınız çayın keyfini iyi biliyor olmalısınız.

Muhlama birçok ilde farklı isimlerle adlandırılsa da temel olarak Karadeniz yöresine ait bir yemektir. Çoğunlukla mısır unu, tereyağı ve çökelekten yapılan bu lezzete bazı bölgelerde örgü peyniri de kullanıldığına rastlamak mümkündür. Yapılışı yine bölgeden bölgeye göre farklılık gösteren muhlamanın en bilinenleri Artvin usulü, Trabzon usulü ve Samsun usulü yapılışıdır. Kelime kökeni olarak bakıldığında “kuymak” öz Türkçe bir kelimedir ve Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılmaktadır.

Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde “kuymak”, Ordu, Sivas, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş “yağlı aş”, Rize, Samsun ve Artvin sahilinde “muhlama”, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de “havits” adlarıyla da bilinmektedir. Muhlama ayrıca Dağıstan, Gürcistan, Azerbaycan ve Kafkasya bölgelerinde de popülerdir.

Muhlama, herkesin ekmeğini bandırarak yiyeceği muhteşem bir lezzet olmasının yanında yapması da oldukça kolaydır.

Genel bir tarif vermek gerekirse; tereyağı tavada eritilir ve mısır unuyla yağ kavrulur. Un kavrulduktan sonra ılık su ilave edilir ve içine peynirler koyulur. Sıcak servis edilir.

Malzemeler:

– 4 yemek kaşığı tereyağı
– 1 su bardağı süt
– 1,5 su bardağı su
– 3 yemek kaşığı Mısır unu
– 200 gram peynir (Peynir çeşidiniz tel peynir ya da dil peyniri olabilir)

Yapılışı:

Başlangıçta tereyağını tavada eriterek, köpüklü kıvama getiriniz, mısır ununu ekleyin ve orta ateşte mısır ununu kavurun. Bu sırada su ve süt karışımını ayrı bir tencerede karıştırıp ısıtın. Karışımı, mısır unu ve tereyağının üzerine yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kıvam almaya başlayınca tel peyniri üzerine ekleyin ve ocağın altını kısın. Peynir eridikten sonra tavadaki tüm malzemeyi karıştırın. Tereyağı üste doğru çıkmaya başlayınca mıhlamanız hazır olmuş demektir.

Afiyet olsun.