Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Düğün olur sofralar kurulur mutluluk birlikte paylaşılır; cenaze olur taziye ziyaretleri aynı sofrada buluşturur.

Asıl soru şu;

Her gün yaptığımız bu alışkanlığın tam olarak bizim için ne kadar önemli olduğunun farkında mıyız?

Genel anlamda sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Bu doğrultuda yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması ve sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesinin (sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı, tütün kullanımının önlenmesi) amaçlanması gerekmektedir. Ayrıca, var olan ve yaşam kalitesini bozan beslenme sorunlarının (protein-enerji yetersizliği, demir yetersizliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, raşitizm, diş çürükleri, şişmanlık vb.) en aza indirilmesi hatta yok edilmesi gerekir.

Beslenmeye bağlı kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri, diyabet, osteoporoz vb.) önlenmesine yönelik;

  • Yaşam biçiminin iyileştirilmesi,
  • Çevre koşullarının düzeltilmesi ve geliştirilmesi,
  • Sağlıklı besine ulaşımın, tüketiminin ve besin güvencesinin sağlanması,
  • Sağlığın geliştirilmesi amacıyla toplumun besin, besin güvenliği, beslenme ve sağlık konularında bilinçlendirilmesi ve katılımının sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Peki, sağlıklı beslenmek için uygulanması gereken adımlar nelerdir?

    • Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz.
    • Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanılmamalıdır.
    • Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir. Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
    • Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
    • İyice temizlenmiş besinleri tüketmeye özen gösterilmeli.
    • Üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde de besin tüketilmelidir.
    • Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır.
    • Fast-food tüketimi azaltılmalıdır.
    • Vücut ağırlığı önerilen düzeyde tutulmalıdır.
    • Günlük fiziksel aktivite düzeyi artırılmalıdır. Yetişkin bireylerin her gün en az yarım saat yürümeleri önerilmektedir. Ergenlerin ise her gün en az 60 dakika süre ile ev dışı aktivitelerde bulunmaları gerekmektedir.
    • Tüketilen yağ miktarı azaltılmalıdır. Kızartılmış besinler tüketilmemelidir.
    • Yemek pişirmede haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir
    • Şeker içeriği düşük besinler seçilmeli; rafine şeker kullanımı ve şekerli besin tüketimi azaltılmalıdır.
    • Tuz tüketimi azaltılmalı ve iyotlu tuz kullanılmalıdır. Salamura besinlerden kaçınılmalıdır.
    • Alkol ve sigara mutlak surette kullanılmamalıdır.