Öksürüğe Karşı İyi Gelen 5 Faydalı Sebze

Öksürük vücudun enfeksiyonlara karşı vermiş olduğu bir tepkidir. Bahar ve kış aylarında sık sık öksürüğe yakalanılır. Alerji problemleri, sigara, üşütme sonucu da öksürük ortaya çıkar. Öksürük birçok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden 1-2 haftadan fazla süren öksürüklerde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Öksürüğü evde geçirmenin bazı yöntemleri vardır. Bu yöntemler uygulandığında öksürük azalır ya da kesilir.

Öksürük için en çok kullanılan besin baldır. Balı farklı yiyecek ve içeceklerle karıştırarak tüketmek öksürük için faydalıdır. Bir bardak süte konan bir yemek kaşığı bal ve bir çay kaşığı karabiber karışımı halk arasında çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bal sırta sürülerek de öksürüğün kesilmesini sağlar.

Ihlamur demlenir ve balla karıştırılarak içilir.
Kekik çayı, nane limon, zencefil çayı, ada çayı da öksürüğe iyi gelir. Bitki çaylarına şeker yerine bal koymak öksürük için daha faydalıdır.

Öksürüğe karşı iyi gelen faydalı sebzeler şunlardır;

Ispanak: Ispanakta A, B, C ve E vitaminleri vardır. Ayrıca demir, magnezyum, protein içerir. Boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı faydalıdır.

Lahana: Lahananın öksürüğe faydası direk uygulanarak olur. Haşlanmış lahana yaprağının içine sürülen bal göğsün üzerine sarılır.

Bezelye: Vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan bezelye bağışıklık sistemini güçlendiren bir sebzedir. En önemli özelliklerinden biri de astım ve alerjik reaksiyonlara iyi gelmesidir.

Soğan: Soğan ve bal karışımı öksürüğün geçmesinde çok faydalıdır. Bir tane soğan bir cam kavanozun içine 4- 5 parçaya bölünerek konur, içine de 1 yemek kaşığı kadar bal eklenir. 1 gece bekletilir. Sabah aç karna bir kaşık soğan ile bal karışımından çıkan su içilir. Soğan yemeklerde, salatalarda da sık sık tüketilmesi gereken çok faydalı bir besindir.

Sarımsak: Sebzeler arasında en çok bilinen şifalı bitkilerin başında gelir. Doğal bir antibiyotiktir. Enfeksiyondan dolayı gelişmiş öksürüğün tedavisine katkıda bulunur. Balgam söker, akciğerleri rahatlatır. Sarımsağın faydasını görmek için çiğ tüketmek en doğrusudur. Yoğurdun içinde, yemeklerin içinde de kullanılır.

Öksürüğe yakalanan kişiler tuz suyla gargara yapabilir, sıcak duş alabilir, ılık su içebilir ve bol bol C vitaminli meyveler yemesi gerekir.