Mısırın Bilinmeyen Faydaları

Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir.

Mısır’ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir. Mısırın en bilindik olanı ise sarı taneli olan mısır tipidir. Ancak sarı taneli olanların yanında kahverengi, mor, kırmızı tanelileri de günümüzde bulunmaktadır. Mısır, içeriğinde bolca vitaminler ve mineraller bulundurduğu için insan sağlığı açısından çok sayıda faydaları olan bir besindir. Mısırın içinde kalsiyum çok fazla bulunmamaktadır. Ancak insan vücudunun kalsiyum ihtiyacı ile kıyaslandığında az miktarda da olsa bu ihtiyacı kısmen karşılayabilmektedir.

Mısır, yüksek lif içerdiği için insan vücudundaki kolesterol emilimine ciddi anlamda yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla çeşitli bağırsak problemlerine engel olabilmektedir. Kilo vermeyi de daha kolay hale getirebilen mısır, hemoroid ve kolon kanserinin düşmanı niteliğindedir. Mısırın taneleri, olası görme bozukluklarına karşı olumlu etkilere sahiptir. İçeriğinde bulunan A vitamini göz sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca mısırın kalbe iyi geldiği bilinmektedir. İçerisinde optimal yağ asidi bulunduran mısır, kötü kolesterol seviyesini düşürmektedir. Bu sayede de damar tıkanıklıklarını önlemektedir. Kan basıncını doğru bir seviyede tutabilmekte, felç, kalp krizi gibi riskleri minimum düzeye indirebilmektedir. Beyin ve sinir sağlığı için oldukça faydalıdır. Yaşı ilerlemiş kimselerde zihinsel olarak karşılaşılabilecek hastalıkların doğma riskini azaltabilmektedir. Örnek olarak Alzheimer hastalığına karşı etkilidir.

Mısır, içeriğinde bulunan A vitamini ve beta karoten sayesinde cilt sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki C vitamini yardımıyla da insan cildinin korunması gereken zararlı güneş ışınlarının baş düşmanlarından olduğu bilinmektedir. Cilt hücrelerini de içeriğindeki E vitamini sayesinde korumakta, bu hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Mısırdaki omega – 3, omega – 6 yağ asitleri saçların sağlıklı kalmasında önemli işlevler görmektedir.