Kinoa Tohumu Nedir?

Kinoa Tohumu

Kinoa tahıl gevreği değildir. Kinoa tohumlarının insanların rahatlıkla yiyebilmeleri için şekillendirilmiş halidir. Güney Amerika Kıtasında binlerce yıldır tüketilen bu gıda, İnka İmparatorluğu için kinoa değeri yüksek bir üründü. “Tüm tahılların annesi” olarak değerlendirilir ve İnkatopluluğu kinoanın kutsal olduğuna inanılırdı. Beilimsel araştırmalar sonucunda uzayda yetişirilmesi en uygun tahıl olarak belirlenmiştir.

Kinoa Tohumu Faydaları Nelerdir?

Yüksek Lif İçeriği: Diğer tahıllara göre oldukça yüksek lif içeriğine sahiptir. Ortalama olarak 100 gr. kinoa tohumu 10-16 gr. lif içeriğine sahiptir. Bu lifin %100’ü çözünebilir lif değildir ancak bu değerler diğer tahılların neredeyse 2 katıdır. Çözünebilir liflerin insanlar üzerinde etkileri kan şekeri seviyelerini düşürmeye, kolesterolü düşürmeye, doyğunluğu arttırmaya ve kilo vermeye yardımcı olan tahıl olarak kanıtlanmıştır.

Yüksek Protein İçeriği:  İnsan vicudunun üretemediği ve besinlerle almak zorunda olduğu aminoasitler bulunmaktadır. Kinoa tohumu bu 9 esansiyel aminoasidin tamamını içeren bir kaç tahıllar arasında yer almaktadır. Tüketilen besinlere göre toplumlar kendi arasında bölünmüşlerdir, vejetaryanlar, veganlar gibi birçok farklı yiyecek türlerini tüketen bireyler mevcuttur. Kinoa yeterince et ürünü tüketemeyenler için çok önemli bir besin kaynağıdır.

Metabolik Sağlık Üzerine Etkileri: Kinoa tohumunu daha detaylı araştırabilmek için insanlar ve hayvanlar üzerinde bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan insanlar üzerinde yapılanda, glutensiz ekmek veya makarna yerine kinoa tohumu kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda insanlar üzerinde etkisi kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeylerini yüksek oranda azalttığını bulunmuştur. Hayvanlarda üzerinde yapılan uygulamada ise yüksek fruktoz tüketen hayvanlara kinoa tükkettirilmesi sonucunda fruktozun zararlı etkilerinin azaldığı hatta bazı deneklerde tamamen ortadan kalktığı gözlenmiştir.

Kilo Vermeye Yardımcı: Düşük glisemik indekse sahip olması kilo vermenize yardımcı olacak faktörler arasında bulunmaktadır. Kinoa yüksek protein içeriği, yüksek lif içeriği ile tok kalmanıza yarımcı olur.

Kinoa Nasıl Kullanılır?

Kinoa tohumu kolayca bulunabilen bir tahıldır. Kullanımı için aşşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

  • Bir tencereye 2 bardak su koyun, ısıtın.
  • Bir tutam tuz ile 1 bardak (170 gram)  kinoa ekleyin.
  • 20 dakika kaynatın.

Tarife uygun şekilde hazırladığınız kinoanızı dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar?

  • kalsiyumun geri emilmesini azaltan oksalatlar bakımından oldukça zengindir. Kinoa Böbrek hastalıkları veya böbrek taşı şikayetleri olan kişilerin bu tahılı dikkatli tüketmeleri veya doktor gözetiminde tüketmeleri gerekmektedir.
  • Karbonhidrat diyeti yapan bireyler tarafından yüksek dozda tüketilmemelidir.