Çayın Kansızlık ve Sinir Yaptığı Doğru Mudur?

Çay, Türk toplumuna geç girmiştir ama milli içecek konumundadır. İş yerlerinde ve birçok evde neredeyse her daim çay kaynamaktadır. Çay kimileri için bağımlılıktır. Çay içmeden duramayan insanlar vardır. Çay üretimi olarak Türkiye dünyanın ilk sıralarında olduğu gibi tüketiminde de dünyanın ilk sıralarındaki yerini almıştır.
Sabah kahvaltısı ile başlayan çay içimi gün boyu devam eder. Gidilen her iş yerinde ya da misafirlikte sürekli çay ikram edilir ve bu çaylar reddedilmeden içilir. Sohbetler uzadıkça içilen çay bardaklarının sayısı da arta. Hatta çay bardakları yetmeyince yerini büyük fincanlar ve kupalar alır.
Çay sürekli içildiğinde vücuda zarar vermeye başlar. Yiyeceğin yanında içilen, koyu ve bol şekerli çaylar oldukça zararlıdır. Bazen bir bardak çayın içine birden fazla kesme şeker atılır. Bu durum oldukça zararlıdır.

Çay içilmek isteniyorsa az şekerli, açık ve az tüketilmelidir. O zaman zarar yerine fayda sağlar.
Siyah çayın koyu, şekerli ve sürekli tüketiminin verdiği zararları sayarsak ilk olarak sinir yaptığı söylenebilir. Sinir sistemine ciddi zararlar veren çay ellerin titremesine de sebep olur.
Siyah çay kansızlığa sebep olduğu gibi vücuttaki idrar birikimini fazlalaştırır. Bu yüzden özellikle böbrek hastaları, kum ve taş dökenler çay içmemelidir.
Koyu ve sürekli içen çay tansiyonun çıkmasına sebep olur. Tansiyon değerlerinin bozulmaması için özellikle tansiyon hastaları çay ile ilgili olan alışkanlıklarını değiştirmelidir.
Çay ile ilgili en önemli husus çayın içine atılan şeker miktarıdır. Her çay bardağı ya da fincanının içine atılan şekerler hem kilo alınmasına hem de kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Çay içmek o kadar yaygındır ki şeker hastalarının çaylarını tatlandırmak için özel ilaçlar üretilmiştir.

Çayı şekersiz içmek ya da az şekerli içmek gerekir. Zaten şekersiz çay içmeye alışanlar zamanla şekerli çaydan uzaklaşır ve çayın tadını daha iyi almaya başladıklarını ifade ederler. Çayda şeker kullananlar bir anda şekeri bırakamayabilirler bunun için çift şeker kullananlar önce tek şekere inmeli sonra da şekeri tamamen çaylarından çıkarmalıdır.
Şekerli çay tüketimi damar tıkanıklığına, kalp rahatsızlıklarına, demir eksikliğine ve anemiye sebebiyet verir.
Günlük çay limiti uzmanlar tarafından günlük 4 bardak olarak belirlense de bu oran bile her gün olduğunda fazla gelebilir.

Çayın sağlık için zararlarından etkilenmemek için açık, şekersiz ve az miktarda tüketmek gerekir. Eğer çay gerektiği gibi tüketilirse kolesterol düşer, diş çürükleri önlenir. Kanser riski azalır. Kan dolaşımı düzene girer. Kalp krizi riski azalır. Hararet alınır. Hazmı kolaylaştırır. Beyin hücreleri korunur. Sindirim sistemi düzenli çalışır.
Her yiyecek ve içecek de olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemlidir. Her şeyin fazlası vücuda zarar verir.