Bakır Elementi Nelerde Bulunur?

Bakır genellikle bitkilerde bulunur ama kabuklu deniz ürünleri ve karideste de bulunur. Bakır bakımından en zengin besinlerden ilk üç sırayı kaju, susam ve soya fasulyesi alır. Bununla birlikte o kadar çok yiyecekte bakır vardır ki bunlardan bazıları şunlardır: sarımsak, maydanoz, ıspanak, karalahana, pazı, kuşkonmaz, pırasa, rezene, patlıcan, karabiber, böbrek, ciğer, ay çekirdeği, bal kabağı, mercimek, lahana, fesleğen, kivi, brokoli, ceviz, tofu, kabak çekirdeği, frambuaz, pancar, keten tohumu, yer fıstığı, barbunya, ananas, üzüm, badem, bezelye, zeytin, avakado, et, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, arpa, fındık, şeker pekmezi, pancar ve barbunyadır. Adı geçen yiyeceklerin birçoğuna kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Gün içinde adı geçen besinlerden en az bir tanesini tüketmek hiç de zor değildir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yiyecekleri sadece karın doyurmak için değil vücut için gerekli olan yiyecek ve içeceklere öncelik vererek beslenmek gerekir.

Bakır vücut için önemli bir elementtir ama vücutta fazla oranda bakır bulunmaz. Vücudun işleyişinin aksamadan devam etmesi ve organların işlevlerini yapabilmeleri için gerekli olan tüm vitaminleri, mineralleri alması gerekir. Bakır da organların görevlerini yerine getirebilmeleri için gereklidir.
Bakır, vücutta güçlü dokuların yapımında kullanılır aynı zamanda kan miktarını korurken hücreler için enerji üretimini de sağlar.
Bakır, kısaltılmışı SOD olan superoxide dismutase adlı antioksidan enziminin görevlerini yerine getirmesini sağlar. Aynı zamanda protein üretimi için de bakır gereklidir.
Bakır, vücudun enerji üretimi için çok gereklidir. Karbonhidratların enerji sağlamasına yardımcı olurken kırmızı kan hücrelerinin içine demirin dahil olmasını sağlar.

Vücutta bakır eksikliği çok fazla görülmez ama görülürse bakır eksikliğine bağlı hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunlardan en önemlisi de doku hasarlarının ortaya çıkmasıdır.
Karaciğerde bakır depolanır, vücutta eksilme olduğunda karaciğerdeki bu depodan vücut bakırı kullanır.
Bakır mineralinin bebekler, çocuklar ve yetişkinler için günlük alınması gereken bir miktar vardır. Bu miktar ölçüsünde bakır alınmalıdır. Özellikle çocuklarda ve hamilelerde doktor tavsiyesi olmadan bakır takviyesi yapılmamalıdır. Ne kadar bakır eksikliği sorun olursa bakırın vücut içindeki fazlalığı da sorun teşkil eder.
Bakır eksikliği kansızlığa, vücudun ısısının düşük olması, kemiklerin dayanıksız olması, beyaz kan hücrelerinin yeterince olmaması, tiroid hastalıkları, kalp ritminde düzensizlik, doğum kusurları ve daha birçok rahatsızlığa sebep olabilir.

Vücutta bakır eksikliğinin anlama yolları vardır. Bunlar: saç dökülmesi, ishal, yaralar, iştahsızlık, nefes darlığıdır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için birçok vitamin ve mineral gibi bakır da vücut için çok gereklidir.
Bakır, vücuda yeterli bir şekilde alınırsa saçlar dökülmez, gözler sağlıklı olur, bağ dokuları görevini yerine getirir, kırmızı kan hücrelerinin artmasıyla yaralarda çabuk kapanır. Vücut zinde ve enerjik olur. Bağırsak sağlığı korunur, kolesterol dengelenir. Yaşlanma gecikir.